Putika

Kaj je putika

Putika je pogosta oblika vnetnega artritisa, ki je zelo boleča. Po navadi vpliva na ene sklep naenkrat. Najpogosteje je to palec na nogi. Simptomi se skozi čas spreminjajo enkrat so bolj boleči drugič pa gredo v remisijo. Ponavljajoča putika vodi do uričnega artritisa.

Simptomi putike

Poslabšanje putike se pojavi nenadoma in lahko traja nekaj dni ali pa tedne. Nenadnemu poslabšanju običajno sledi dolgo obdobje remisije (tedni, meseci ali celo leta) brez simptomov, predno se simptomi spet pojavijo. Putika se običajno pojavi v palcu na nogi lahko pa jo najdemo tudi v drugih prstih na nogi, gležnju ali pa kolenu.

Simptomi putike so:

  • Bolečina
  • Oteklina
  • Rdečica (pordelost)
  • Vroči sklepi

Kaj povzroča putiko

Putiko povzroča stanje, ki se mu reče hiperurikemija. To pomeni, da je v krvi prevelika koncentracija sečne kisline. Telo tvori sečno kislino ko razgrajuje purine, ki se nahajajo v hrani, ki jo zaužijemo. Ko je preveč sečne kisline v telesu se začnejo tvoriti kristali (mononatrijev urat) na sklepih, kitah in okoliškem tkivu.

Kaj povčea možnost za putiko

Številni faktorji vplivajo na možnost, da pride do putike kot so:

  • Moški starejši od 40 let pri ženskah po menopavzi
  • Prekomerna telesna teža
  • Določena zdravstvena stanja kot so
    • Hipertenzija (povišan krvni tlak)
    • Odpornost na inzulin
    • Sladkorna
    • Slabo delovanje ledvic
  • Uživanje alkohola. Višji kot je vnos alkohola višja je verjetnost za putiko
  • Konzumiranje hrane in pijače z visoko vsebnostjo fruktoze.
  • Prehrana, ki vsebuje veliko purinov, katere telo razgradi v sečno kislino.

Prehrana

Zelo pomembno je, da se izogibate hrane, ki vsebuje purine, saj je to razlog, da pride do putike. Spodaj lahko najdete hrano ki je primerna in hrano ki ni primerna.

Izogibajte se hrane kot je:

  • Rdeče meso
  • Divjačina
  • Perutnina
  • Ribe
  • Morska hrana
  • Hrana in pijača z visoko vsebnostjo sladkorja

Hrana, ki je primerna:

  • Sadje
  • Zelenjava
  • Stročnice
  • Oreščki
  • Polnozrnate žitarice
  • Mleko in mečni izdelki
  • Kava in čaj v zmerni količini
  • Začimbe
  • Olja iz rastlinskih virov